En egen häst kan vara drömmen för många men det kostar pengar och tar tid att ha en egen häst. Dessutom måste man hitta en stallplats till den och det är inte alltid helt lätt. Då kan alternativet vara att ställa upp hästen i ett eget stall. Kanske har man ett sådant på gården, eller så kan man bygga ett? Men vilka krav ställs på ett stall och vad måste man ha koll på om man vill ha hästen i ett helt eget stall?
Vad gäller för stallbyggnaden?
I Sverige finns det regler för hur ett stall ska se ut, och för hur stora boxarna ska vara. Hos Länsstyrelsen kan man läsa mer om de exakta måtten. Tidigare var det vanligt att man byggde spiltor där hästarna fick stå uppbundna hela tiden men det är numer inte lagligt att bygga spiltor utan hästarna ska stå i box.
Det finns också regler kring uppbindningsplatser, foderförvaring, fönster, belysning och en hel del annat. Att bygga ett stall är inte så enkelt som man först kan tro utan det krävs en hel del studerande av regelverket.
Hur många hästar måste man ha?
Hästar är flockdjur och ska ha kontakt med andra djur, helst hästar. Man bör aldrig ha en häst ensam. Undantaget kan vara om hästen går i hage men då ska den kunna se och kommunicera med andra hästar. I stallet kan en get eller annat djur fungera som kompis men det är absolut inte optimalt. Om en häst visar tecken på att inte må bra ensam måste man genast se till att den får en hästkompis.
Fördelar med att ha ett eget stall
Det finns många fördelar med att ha ett eget stall. Man behöver till exempel inte dela redskap och annat med andra. Det finns inte heller någon annan som bestämmer vad som ska göras när, eller hur något ska utföras. Har man ett eget stall har man det i regel nära där man bor, kanske rent av på den egna tomten. Det betyder att man inte måste ta bilen eller bussen för att kunna se till sin häst. Man har också mer uppmärksamhet över hästen och stallet. Dock innebär det egna stallet så klart även mer ansvar.
Vilka kostnader är förknippade med det egna stallet?
Ett eget stall innebär också en hel del kostnader. Man måste själv stå för reparationer, el, alla foderköp, strö och allt annat. I ett stall där flera personer står uppstallade delar man på kostnaderna vilket innebär att allt blir billigare. I det gemensamma stallet kan man också ha tillgång till ridhus eller ridbana som ingår i uppstallningsavgiften. Det har man inte i ett eget stall utan då kan man också behöva betala ridhusavgifter med mera.