hobbyryttaren.se – Allt du behöver veta om hästar!

Hitta rätt häst

Om man ska köpa en egen häst finns det mycket att tänka på. Det är viktigt att hitta rätt häst eftersom man inte bara kan byta hästen hur som helst. Men vad bör man tänka på när man ska köpa en egen häst?

Vilken typ av häst vill du ha?

Det allra första du behöver fundera över är vilken typ av häst du vill ha. Hur stor ska den vara? Är det en ponny eller en häst du vill ha? Ska det vara en nätt häst, eller vill du ha ett kraftigare kallblod? Du kan också titta på hur hög hästen ska vara. Ska även de mindre barnen kunna rida på den eller är du ensam som ska hantera hästen? Be gärna om råd om du är lite osäker. Att rådfråga sin ridlärare är inte fel.

Vilka kunskaper och erfarenheter har du?

En annan sak du behöver titta på är vilka kunskaper och erfarenheter du själv har. Om du är oerfaren behöver du en erfaren, lite äldre häst. Att köpa en hingst kan också vara olämpligt om du inte har erfarenhet av att hantera hingstar sedan tidigare. Köper du en häst som är oerfaren, eller rent av knappt inriden kan det sluta i katastrof om du inte vet hur du ska hantera hästen.

Vad vill du göra med din häst?

Hästar kan användas till flera olika saker och det bör du också fundera över vid köpet. Ska du bara rida i skogen, vill du tävla i hoppning eller är du intresserad av körning? Många hästar är allsidiga och kan användas till flera saker, men ett kallblod har ofta inte samma chans att hävda sig i mer avancerade hopptävlingar som en smäcker hästras har.

Var finns hästar till salu?

Man kan finna hästar till salu på många olika ställen. Du kan till exempel leta online, på anslagstavlor eller i olika hästtidningar. Du kan också själv sätta in annonser, eller fråga runt på ridskolan om de känner till någon häst till salu.

Om du köper en häst på annons är det viktigt att du provrider den, gärna flera gånger. Se också till att veterinärbesiktiga hästen innan köpet. Skriv också ett köpekontrakt där alla detaljer står med. Tänk på att skriva in vad som ska ske om hästen till exempel visar sig ha något dolt fel.