hobbyryttaren.se – Allt du behöver veta om hästar!

Hundraser som passar med hästar

Hundar och hästar har funnits i människans liv sedan flera århundraden tillbaka. Till exempel så användes både hundar och hästar i krig. De har även haft en viktig funktion i vardagen då hästar var bra draghjälp samt ett sätt att färdas på. Hundar användes för jakt och för att varna om det kom oinbjudna gäster.

Idag så används både hundar och hästar främst för sällskap. Det finns dock vissa enstaka raser som fortfarande används för olika arbeten. När det kommer till hundar och hästar tillsammans så är det vissa hundraser som passar bättre med hästar än andra.

Dalmatiner som stallhund

Du kanske är både en häst- och hundmänniska. De flesta hundar har mycket energi men alla kanske inte är anpassade för att vara i stallet. Oftast är det små raser som syns till i stallet men det finns även större raser som inte har något emot att hänga med hästar. Då hästar är stora djur krävs det att hunden inte riskerar att bli trampad på genom att vara i vägen. En hundras som har visat sig vara en utmärkt ras att ha med i stallet är dalmatiner. De passar väldigt bra ihop med hästar och det har visat sig att dalmatinern var en stallhund redan på medeltiden.

Tips när du tar med dig hunden till stallet

För att en hund skall passa i ett stall så gäller det att den är lugn bland övriga djur. Spenderar du långa dagar i stallet kan det även vara bra att köpa en hundsäng från Zoo där hunden kan vila. I ett stall kan det inte bara finnas hästar utan det är även vanligt med stallkatter eller till och med kaniner. Det är därför viktigt att hunden är lydig och inte har en jaktinstinkt för smådjur. Har du med dig din hund i stallet kan du ta med dig tuggben från Zoo eller något annat för att aktivera hunden. Speciellt om du skall städa stallet eller göra iordning din häst.

Andra populära hundraser i stallet

Utöver dalmatiner så finns det även andra hundraser som gillar att umgås med hästar. Du bör även se till att välja en hund som passar din livsstil. En ras med terrier i sig har ett behov av både fysisk och mental aktivering. Andra populära hundraser som passar med hästar är svensk-dansk gårdshund som du ofta kan se i stallmiljön. För de som vill ha en större hund kan schäfer också vara en bra ras. När det kommer till mindre hundraser är det vanligt att se Jack Russell terrier och borderterrier. Det är dock viktigt att komma ihåg att lämpligheten för hästar är väldigt individuell hos hunden.