hobbyryttaren.se – Allt du behöver veta om hästar!

Bit- och trampskador

Hästar är stora djur och de har inte alltid full koll på var de placerar sina hovar. Hästen kan också sparka eller bita i försvarssyfte eller som reflex. Man kan lätt bli träffad av en hov, eller hamna i kläm när hästen biter.

Att bli biten av en häst

Att bli biten av en häst kan vara mer eller mindre allvarligt. Vissa hästar nyper bara försiktigt med tänderna. Man kan få ett litet blåmärke men i regel blir det inte värre. Hästen kan också bita ordentligt och då kan det gå hål i huden, man kan få benbrott eller så kan kroppsdelen svullna. Det viktiga är att man inte börjar slå mot hästen om man blir biten. Då kan skadan bli än värre.

Skydda sig mot trampskador

Trampskador uppstår ofta när hästen trampar en på foten. Med ett par skor med stålhätta kan man skydda sig. Trampskador som uppkommer när man ramlat av är inte lika vanliga men en säkerhetsväst ger gott skydd.

Hur farliga är den här typen av skador?

Ett hästbett kan bli allvarligt om det gått hål i huden eller om ben brutits. Har man fått ett kraftigare bett bör man alltså kontakta sjukvården. Ett mindre tramp behöver inte vara farligt, men om man blivit trampad på en bar fot, eller om hästen sprungit över en och man får ont kan det vara läge att besöka sjukhuset. Är det ett mindre barn som skadats bör man alltid kontakta läkare för att få råd kring situationen.